De pit als brandend hart van een kaars

De pit als brandend hart van een kaars

De pit, oftewel het lont, is de kern van een kaars en daarmee een zeer belangrijk en bepalend onderdeel voor de kwaliteit en brandduur van een kaars. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de brandeigenschappen van een kaars. De keuze voor het juiste lont kan dus ook vrij pittig zijn. In deze blog leggen we je uit waar wij op letten.

Een kaars bestaat meestal slechts uit twee onderdelen: het lont en het kaarsvet. Over het algemeen geldt: hoe zuiverder de paraffine, hoe langer de brandduur. Geur- en kleurstoffen maken het kaarsvet vaak minder goed brandbaar, waardoor de kaars minder lang meegaat. Bij de kaarsen van ByYvonn, maken we dus ook de keuze om zo weinig mogelijk, maar natuurlijke toevoegingen te gebruiken. De keuze voor het juiste lont ligt wat minder voor de hand. Met name kwaliteit, dikte en vorm zijn hierbij van belang.

Een pit van de hoogste kwaliteit

De kwaliteit van het lont is uiteraard bepalend voor de levensduur van een kaars. Kaarsen van ByYvonn worden uitsluitend gemaakt met lonten van fijn katoen, dat uitermate geschikt is als gelijkmatige warmtebron. Daarmee zorgen we voor een goede basis voor elke kaars die we maken.

De juiste dikte

De dikte van het lont hangt in eerste instantie af van de grootte van de kaars. Een kaars met een grotere diameter heeft meer warmte nodig om volledig op te branden, dus vereist ook een dikker lont. Wanneer je een te klein lont in een te grote kaars gebruikt is er niet genoeg warmte beschikbaar om alle paraffine te doen smelten en ontstaat er komvorming.

Daarnaast wegen natuurlijk ook de gebruiksomstandigheden mee. Een buitenkaars moet beter bestand zijn tegen windvlagen dan een kaars voor binnen, daarom vraagt een buitenkaars vaak om een dikker lont. Ook worden de pitten voor buitenkaarsen voorbehandeld met paraffine, waardoor ze minder snel uitwaaien.

Het lont moet passen bij de vorm

Tot slot speelt ook de vorm van de kaars een rol bij de keuze voor het perfecte lont. Een ‘gewone’ ronde kaars heeft vaak één lont in het midden, maar als je een kaars met een afwijkende vorm maakt, kun je vaak ook meerdere lonten gebruiken of de lonten bewust niet in het midden plaatsen. Het uitgangspunt daarbij is altijd dat de kaars zo efficiënt en gelijkmatig mogelijk opbrandt. Hoe meer van het beschikbare kaarsvet kan worden verbrand, hoe langer je plezier hebt van een kaars.